Oslava 130. výročí založení SDH Velká Losenice

07.12.2016 18:03

Oslava 130. výročí založení SDH Velká Losenice

 

V letech končících číslicí 6 slaví Sbor dobrovolných hasičů Velká Losenice pravidelně kulaté výročí svého založení. V letošním roce 2016 to bylo už 130. výročí. Náš sbor se s rokem svého vzniku 1886 řadí k nejstarším hasičským sborům v okolí. Na dlouhou a bohatou tradici se dnešním členům daří navazovat úspěšnou činností v oblasti zásahové, sportovní, kulturní, práce s mládeží či pomoci obci, proto jsme oslavu pojali jako poděkování všem členům za obětavou práci ve prospěch obce a jejích obyvatel.

Oslavy proběhly v sobotu 10. září a tento den patřil v naší obci kompletně hasičům. Sešli jsme se hned ráno v 8:30 hodin před hasičskou zbrojnicí a ve tvaru jsme přešli do kostela, kde proběhla mše svatá za členy SDH a zemřelé hasiče. Kostel se zaplnil nejen uniformovanými hasiči, ale také množstvím občanů. Mše měla krásný hudební doprovod, pan farář Daniel Kolář v kázání výstižnými slovy osvětlil původ hasičské myšlenky, kořeny hasičského hnutí, vzpomněl také patrona hasičů sv. Floriána.

Dalším bodem dopoledního programu byla slavnostní schůze v kulturním domě. Zúčastnili se jí kromě členů našeho sboru také pozvaní zástupci hasičských sborů okrsku Velká Losenice. Jako hosté byli přítomni náměstek starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a starosta Krajského sdružení hasičů Kraje Vysočina Jan Slámečka, starosta naší obce Miloslav Černý a všichni členové rady obce, starosta velkolosenického okrsku Ivo Němec a předseda Zemědělského družstva Velká Losenice Vladimír Halík. S historií našeho sboru seznámil přítomné ve svém vystoupení Miroslav Kružík, starosta sboru Josef Bureš pak podal základní informace o současném stavu a činnosti spolku. V rámci programu byla předána čestná uznání a medaile aktivním členům sboru a následně vystoupili se svými projevy a zdravicemi hosté. Jan Slámečka na závěr svého vystoupení předal sboru jako ocenění jeho práce vysoké hasičské vyznamenání – Medaili sv. Floriána. Obec Velká Losenice věnovala sboru k výročí pamětní stuhu k praporu, kterou připjal starosta obce. Přítomni byli rovněž nejstarší členové sboru: Karel Bratršovský, Jaroslav Rosecký a Jan Augustin, kteří zavzpomínali na svoje aktivní působení mezi hasiči.

Odpolední program zahájila svým koncertním vystoupení Venkovská kapela. Zatímco vyhrávala před hasičskou zbrojnicí, sjížděli se hasiči z okolních sborů. V půl druhé vyšel průvod více než sedmi desítek uniformovaných hasičů (včetně naší mládeže) s prapory a s hudbou na slavnostní pochod středem obce. K pomníku padlých položili hasiči věnec. Před hasičskou zbrojnicí pak přivítal hasiče, hosty i občany starosta sboru Josef Bureš.

Hlavním bodem odpoledního programu bylo žehnání nového zásahového vozidla CAS 20 – Tatra 815 4x4.2, které bylo zakoupeno obcí pro zásahovou jednotku. Obřad žehnání provedl pan farář Daniel Kolář. Klíče od nového vozu pak převzal od starosty obce velitel zásahové jednotky Josef Ptáček. Ten stručně seznámil přítomné s okolnostmi zadání a samotné výroby a vybavení vozidla. Klíče pak předal strojníkovi Josefu Pátkovi s přáním, aby se osádka vždy ze zásahu šťastně vrátila na základnu. Tím byl automobil symbolicky předán do užívání zásahové jednotce.

Nový automobil se pak po zbytek odpoledne těšil zasloužené pozornosti hasičů i ostatních občanů, mnoho z nich také využilo možnost se jím projet. Kromě toho byla před zbrojnicí vystavena historická i současná technika sboru, otevřena byla rovněž zbrojnice včetně prostor v prvním patře, které sbor od loňského roku užívá. Zde bylo prezentováno nové tablo členů sboru zhotovené k výročí, historické fotografie a kroniky, poháry a diplomy ze soutěží. Nechybělo ani občerstvení pro návštěvníky. Odpoledne a večer pak před zbrojnicí hrála k poslechu i k tanci osvědčená hudba z Bukové a hasiči i návštěvníci z řad občanů tak příjemně strávili zbytek slavnostního (a také slunečného a horkého) dne v družné zábavě.

Závěrem dovolte vyslovit poděkování všem, kteří se na zdárném průběhu oslav podíleli. Panu faráři děkujeme za velkou ochotu, s níž sloužil mši svatou a provedl žehnání nového vozidla,

obci za pořízení nové techniky, hostům, hasičům a občanům za účast na slavnosti. Zvláštní poděkování patří ještě sestrám hasičkám, které napekly vynikající cukroví a během oslav se obětavě staraly o obsluhu a občerstvení návštěvníků. Všem ještě jednou díky.

Za SDH Velká Losenice

 

Josef Bureš, starosta sboru

Miroslav Kružík, člen výboru

fotogalerie: hasicivelkalosenice.rajce.idnes.cz/Oslavy_130let_SDH_Velka_Losenice/